Menneitä tapahtumia

* Sarkia-tilaisuus 17.11.2022 Kiikan srk-talossa

Juhlavuoden päätöstapahtumana Sarkiaa sanoin ja sävelin -tilaisuus, jossa Kamarikuoro Trilli esitti Sarkian runoihin sävellettyjä teoksia. Pirkko Esko ja Marja Putti lausuivat muutamia Sarkian runoja. Konsertin lopuksi oli glögitarjoilu. Tilaisuudessa oli paikalla 38 henkilöä.

Kuvassa Pirkko Esko, kuva Elina Nummi
Kuvassa Marja Putti, kuva Elina Nummi
Sarkian muistopöytä, kuva Elina Nummi
Trilli johtajansa Elisa Junttilan kanssa sekä Marja Putti luovuttamassa kiitoskukkaa = glögipulloa, kuva Sirkka-Liisa Pusa
Glögin kanssa oli tarjolla pipareita sekä Sarkian Elokuun ilta -runossa mainittuja maantien kysymysmerkkejä eli kaneliässiä, kuva Elina Nummi

* Sarkia-häivähdyksiä Sarkia-näyttämöllä 1.-10.7.2022

1.-10.7. Sarkia-häivähdyksiä – tutkimusmatka runoilijan elämään 2022  Sarkia-näyttämöllä Sastamalan opiston teatteritaiteen perusopetuksen opiskelijoiden, Romulan Taiteellisen Teatterin ja Sarkia-Seuran yhteistyönä. Näytöksiä oli yhteensä 7.

* ”Kaksi kukkulaa” -opastaulun paljastustilaisuus 11.6.2022

Lauantaina 11.6. klo 13 Avoimet kylät päivä Kiikassa avattiin juhlallisissa merkeissä, kun ”Kaksi kukkulaa” -opastaulu paljastettiin Kannarin seinässä. Kannari tunnettiin aiemmin Kiikan kansakouluna, jota myös Kaarlo Sarkia aikoinaan kävi. Kiikan keskustaa halkovalla Pohjanmaantiellä on kaksi kiertoliittymää, joiden ulkoasun innoittajana on ollut Sarkian kokoelmien ulkopuolella julkaistu runo “Kaksi kukkulaa”.Taulun paljastustilaisuudessa paikalla olivat Sarkia-Seuran puheenjohtaja Marja Putti, varapuheenjohtaja Erkki Aaltonen ja sihteeri Anneli Laine. Tilaisuutta kunnioittivat läsnäolollaan myös Kiikan kyläseuran edustajia sekä Sarkian runouden ystäviä aina Siikaisista asti!

* Sarkian synttärijuhlahumua Kiikassa 14.5.2022

 • Seuran edustajat kävivät laskemassa kukat Hilda Runnin, Taavi Kannarin ja Jalo Jokisen haudoille
 • Kaarlo Sarkian ”Katse” -esitys Sastamalan opiston lausuntaryhmä Hyrinän syntymäpäivätervehdys juhlivalle seuralle.
 • Lämminhenkinen juhlavastaanotto ja kahvitarjoilu Kiikan Lauttapirtillä
 • Juhlapäivän päätteeksi muistohetki Sarkia-patsaalla. Viimeisessä kuvassa Kallen patsaan ympärillä Kiikan ”vihreät” eli Sarkia-Seuran hallituslaisia vas. Elina Nummi, Katriina Laurila, Marja Putti, Sirkka-Liisa Pusa, Marja Mäkelä ja Anneli Laine. Kuvasta puuttuu hallituksen varjapj. Erkki Aaltonen ja hallituksen jäsenet Hanna Ruutikainen ja Sirpa Kallioinen.

* Kukkien lasku Hietaniemessä 11.5.2022

 • Sarkia-Seuran edustajat, Mirjami ja Vilhelmiina Nummi, laskivat kukat Sarkian haudalle Hietaniemeen.

* Sarkia 120 v. -luento 11.5.2022

Sarkian 120 v. syntymäpäivänä Sarkia-harrastaja Marja Koukku piti luennon Sarkian elämästä. Samassa tilaisuudessa kutsuimme Marjan seuramme kunniajäseneksi. Luento pidettiin Kiikan kirjastossa ja sen järjestäjänä oli Sastamalan kaupunginkirjasto.

* Kiikan kiertoliittymät ”Kaksi kukkulaa” juhla-asussa 10.5.2022

Kaarlo Sarkian kokoelmien ulkopuolella julkaistun runon mukaan nimetyt Kiikan kiertoliittymät, Kaksi kukkulaa (viheriö kukkula Kannarin lähettyvillä), on saanut arvoisensa kuninkaan eli Kallen! Huomenna eli 11.5. Kaarlo Sarkian, kotoisammin Kalle Sulinin, syntymästä tulee kuluneeksi 120 vuotta. Äetsän koulun oppilaat toteuttivat kuvataideopettaja Helin Talan johdolla komean Sarkia-työn kaikkien nähtäväksi ja ihailtavaksi. Mukana oli myös käsityönopettaja Anssi Järvinen. Suurkiitos Sarkia-Seuran puolesta 🙂

* Kallen muistohetki 16.11.2021

Esteetikko ja runoilija Kaarlo Sarkian maallinen matka päättyi Sysmässä 16.11.1945. ”Syksyinen päivä kallistui iltaa kohden, yhä hiljemmin lepatti ystävämme heikko elonliekki”, kirjoitti Sarkian viime hetkillä paikalla ollut Mary Laxström.

Muistohetki kokosi meitä Sarkia-faneja paikalle mukavan joukon. Kuulimme yllä olevan tekstinpätkän lisäksi tunnelmia Sarkian viimeisistä hetkistä 16.11.1945 ja runon Musiikkia kalmistossa. Hetki oli mieliinpainuva ja paikalle oli saavuttu varta vasten myös kauempaakin Satakunnasta. Kiitos kaikille osallistuneille!

* Muurin tällä puolen -esitykset Sarkia-näyttämöllä elokuussa 2021

Muurin tällä puolen kertoi kyläläisten tarinoita tulevaisuuden Suomessa, jossa maa on jaettu muurilla kahtia. Yhteiskunnalliseen järjestelyyn ollaan tyytyväisiä, kunnes ymmärretään, että toisilla on jotain enemmän – valtaa, vapautta, sivistystä. Pieni osa maalaiskyläläisistä radikalisoituu ja lietsoo joukot nousemaan valtaapitäviä vastaan.

Esitykset olivat su 15.8. klo 17 & to 19.8. klo 19. Esityksen kesto oli 45 min eikä niissä ei ollut väliaikaa.

Esitys perustui Ilona Tomin romaaniin Muuria ei ole

 • Ohjaus: Ida Teeri (ida.teeri@gmail.com/044 0601903)
 • Tuotanto: Laura Niemelä ja Ida Teeri
 • Esiintyjät: Katariina Laaksonen, Saija Nygård, Virpi Teeri, Iida Virta ja Jasmin Virtanen
 • Puvustus: Tinka Kankkonen
 • Kuva: Laura Niemelä

Esitystä tukivat Taiteen edistämiskeskus ja Sastamalan kaupunki

* Sarkia-museon aukiolot 2021

Koronarajoituksista huolimatta pystyimme pitämään museota mukavasti auki.

 • la 15.5. klo 11-1
 • la 12.6. klo 11-15
 • la 3.7. klo 14-16 (Vanhan kirjallisuuden päivien ajankohta siirtyi heinäkuun loppuun ja tästä syystä Sarkia-museo on Sastamala-esitteen tiedoista poiketen avoinna vain la 3.7. Museo ei ole avoinna pe 2.7.)
 • la 17.7. klo 13-15 (seuran edustaja ei välttämättä paikalla)
 • pe 30.7. klo 15-17 (Vanhan kirjallisuuden päivät 30.-31.7.)
 • la 4.9. Velo Sastamala -pyöräilytapatuman aikana klo 13-17.

* Sarkia-museo kesällä 2020

Sarkia-museon ilmoitus oli Sastamala 2020 -matkailuesitteessä ja odotimme vilkasta kesää, kuten kaikki muutkin, mutta korona-pandemia sotki suunnitelmat. 
Kesäkuussa rajoituksia purettiin, joten museonkin ovet olivat avoinna la 27.6. sekä 18.7. Kesäkivvaa Kiikasa -tapahtumalauantaina. Muina ajankohtina museo oli korona-pandemian vuoksi suljettuna.

Mukavasti oli väkeä molempina päivinä liikkeellä. Kiitos kaikille kävijöille 🙂

* Vuosikokouskuulumisia

Koronakevään jälkeen saimme kesän kynnyksellä 4.6.2020 vihdoin pidettyä seuramme vuosikokouksen puheenjohtajamme Toivosen Leenan ja hänen miehensä Hannun vehreässä puutarhassa kesäisenä ehtoona.

Leena on ollut hallituksessa peräti 34 vuotta vuodesta 1986 ja puheenjohtajanakin vuodesta 1996 alkaen. Seuramme sihteeri, Kirsti Jokela, on ahkeroinut sihteerinä 17 vuotta vuodesta 2003 alkaen. Nyt molemmat luopuivat hallituspestistään ja antoivat kapulat eteenpäin.

Kiitollisin mielin muistimme heitä kukkasin ja kunniajäseneksi kutsumalla. 

Uutena puheenjohtajana jatkossa toimii Marja Putti, joka aloitti seuran hallituksessa v. 1996 ja on on ollut seuran hallituksessa muutamaa äitiyslomavuottaan lukuun ottamatta tuosta asti. Sihteerin toimeen tarttui Anneli Laine, hänellä seuran hallitusvastuuta takanaan 5 vuotta. Yhdessä lähdemme toimimaan, onhan tämä Sarkia jo meillekin melko tuttua.

Hallituksessa jatkavat edelleen varapuheenjohtajana Erkki Aaltonen ja muina jäseninä Sirpa Kallioinen, Marja Mäkelä, Sirkka-Liisa Pusa ja Hanna Ruutikainen. Uusiksi hallituslaisiksi lupautuvat Elina Nummi sekä Katriina Laurila, molemmat kiikkalaislähtöisiä opettajia. Tervetuloa joukkoon mukaan!

* Sarkian syntymästä 118 vuotta  11.5.2020

Kaarlo Sarkian syntymän 118-vuotisjuhlan kunniaksi teimme videon Kallen jalanjäljissä ja samaisen videon myötä Sarkia-Seura siirtyi YouTube-aikaan. Videosta pääset nauttimaan tästä Sarkia-polulla linkistä!

* Äitienpäivänä 10.5.2020

Äitienpäivän ja Sarkian syntymäpäiväaaton kunniaksi julkaisimme seuramme nettisivuilla kiikkalaislähtöisen Juha Siltalan Kaarlo Sarkian runoon Älä elämää pelkää säveltämän teoksen.

Versio on ns. demo- eli esiversio, mutta julkaisemme sen Juha Siltalan luvalla. Niko Tompuri on tehnyt sovituksen ja hoitanut myös äänityksen tietoteknisesti.

HYVÄÄ ÄITIENPÄIVÄÄ 🙂

* Runomaraton 15.11.2019

Kaarlo Sarkian kuolemasta tuli kuluneeksi 74 vuotta 16.11.2019.

Kuolinpäivän aattona luimme Runot-teoksen lävitse kotikutoisessa ja mukavassa tilaisuudessa Kiikan Kannarissa, jossa myös Sarkia aikoinaan kävi kansakoulua.

Sarkia pääsi tilaisuuden aluksi ääneen, kun saimme nauttia hänen nauhoitetun esityksensä runosta ”Velka elämälle”. Runoilijan äänen kuuleminen ei jättänyt ketään kylmäksi ja tästä oli hyvä jatkaa runonlukua.  Soljuvana virtana noin parin kymmenen hengen voimin runot luettiin.

Tilaisuuden päätteeksi saimme kuulla Sarkian viime hetkistä Sysmässä kuolinpäivänä paikalla olleen kamreeri Mary Laxströmin kirjeen pohjalta: ”Suuri Noutaja oli saapunut, kärsimykset päättyneet. Totesimme kellon olevan 17.30. Istuimme vielä pitkän rupeaman hiljaa hänen kylmenevän ruumiinsa vieressä, ettemme olisi häirinneet hänen sielunsa matkalle lähtöä.”  Tekstin luennan jälkeen tilaisuuden alussa sytytetty kynttilä puhallettiin sammuksiin ja istuimme niin ikään hetken hiljaa muistellen suurta runoilijaa.

Kiitos kaikille tapahtuman toteutuksessa ja tapahtumassa mukana olleille!

* Sastamalan wanhat talot 18.8.2019

Tapahtuma oli saanut väen liikkeelle, Sarkia-museollakin vieraili 170 henkeä, kävijämäärä yllätti positiivisesti vaikka vettä tuli kuin saavista kaataen. Kiinnostus Sarkiaa ja hänen runouttaan kohtaan on edelleen suuri ja ilahduttavaa on myös, että nuorempikin väki on innostunut hänen runoistaan.

Paikalla vieraili useampikin Hilda Runni sekä lisäksi Matilda Runni ja Kyllikki Hiisku.

Ehkäpä ensi vuonna tapaamme samoissa merkeissä uudestaan 🙂

ISO kiitos kaikille kävijöille!!!

   

                     

* Sarkia-näyttämöllä Seitsemän veljestä kivellä 9.-23.8.2019

Romulan Taiteellisen Teatterin TeMi K13 -ryhmä esitti mielenkiintoisen pienoisnäytelmän Seitsemästä veljestä kivellä. Kuudessa näytöksessä kävi mukavasti väkeä.

           

* Vanhan kirjallisuuden päivät 28.-29.6. & Sarkia-Seuran osasto

Onnistuneet Vanhan kirjallisuuden päivät vietettiin täydellisessä festarisäässä. Tapahtumassa riitti vilskettä molemmille päiville, kun kävijöitä oli vähintään normivuoden tapaan.

Kiitos kaikille tapahtumassa & etenkin seuramme osastolla vierailleille. Sarkia-museo oli avoinna tapahtuman aikaan ja sinne pistäytyi myös muutamia kävijöitä, enemmänkin olisi mahtunut. Kiva kuitenkin, että sinnekin väkeä riitti! 

Ensi vuonna taas 26.-27.7.2020 uusin aihein ja kujein 🙂

* Kohtalon vaaka -luento 10.5.2019

Kiikan Kannariin oli kokoontunut kymmenkunta kuulijaa, kun kiikkalainen Sarkia-harrastaja Marja Koukku kertoi Kaarlo Sarkian viimeisestä vuosikymmenestä, 1940-luvusta. Tilaisuus kuului perinteiseen Pärskäyksiä-runoviikkoon, joka pidetään aina keväällä Sarkian 11.5. olevan syntymäpäivän tienoilla. (Kuva Mervi Haapanen)

* Sarkian kuolinpäivän tienoilla 15.11.2018

Kaarlo Sarkian kuolemasta tuli 16.11.2018 kuluneeksi 73 vuotta ,-)

Kiikan seurakuntatalolla Sastamalan Opiston sekä Sarkia-Seura ry:n yhdessä järjestämässä tilaisuudessa Kaarlo Sarkian runoja esittivät Kamarikuoro Trilli Elisa Junttilan johdolla sekä Sarkia-Seura ry:n lausuntaryhmä. (Kuvat Marja Putti)

 

 

* Sastamalan Vanhat talot -tapahtuma 19.8.2018

Väkeä oli runsaasti liikkeellä ympäri Sastamalaa ja myös Sarkia-museolla kävi mukavasti väkeä.

Kiitos tapahtuman puuhanaiselle Katariina Pylsylle sekä kaikille museossamme käyneille. Ehkä ensi vuonna uudestaan 🙂

* Tyrvään Pappilan elokuinen Sarkia-ehtoo 2.8.2018

Oli elokuun ehtoo herkin. Punas rusko taivaan laidat. (Katkelma Kaarlo Sarkian runosta Elokuun ilta)

Tyrvään Pappilan amfiteatteri oli täynnä kuulemassa Kaarlo Sarkiaa runoin ja sävelin elokuun kauniissa illassa.

Kamarikuoro Trilli johtajansa Elisa Junttilan johdolla esitti  kahdeksan laulua ja Sarkia-Seuran lausujat kuusi runoa.

Kotikutoinen ja käsin kosketeltavan tiivistunnelmainen tilaisuus, kiitos Tyrvään Pappilan väelle sekä runsaslukuiselle yleisölle 🙂

* Runon ja suven päivän runohetki  Pirunvuorella 6.7.2018

Karkun kappeliseurakunnan ja Sarkia-Seuran yhteistyönä järjestämä runohetki Runon ja suven päivänä Pirunvuorella keräsi parisenkymmentä kuulijaa.

Ilma oli mitä ihanin ja Danielssonin kivilinnan edustalla oli mahtava lausua suomalaista kesäistä runoutta. Pääosassa tietenkin päivänsankari Eino Leino, mutta myös luonnollisesti muita kuten Kaarlo Sarkia, Pentti Saarikoski jne.

Kiitos kaikille reippaille retkeläisille, jotka kivilinnan kupeeseen olivat saapuneet.

 Piru 0 20180706_181606   Piru 1 20180706_180111   Piru 11 20180706_183453

* Naisen paikka – Vanhan kirjallisuuden päivät 28.-30.6.2018

Vanhan kirjallisuuden päivät vietettiin vähän perinteistä viileämmässä säässä.

Sää ei vaikuttanut kävijämäärään vaan totuttuun tapaan ohjelmat vetivät kuuntelijoita ja kirja- & esittelypöytien äärellä parveili kävijöitä  jopa tungokseen asti.

Sarkia-Seuran osastolla vieraili myös mukavasti väkeä, kiitos kaikille kävijöille 🙂

Avajaisjuhlassa Kamarikuoro Trilli esitti johtajansa Elisa Junttilan johdolla Sarkian sävellettyjä runoja.

Sylväällä tavattiin  – ja luettiinkin 😀

Ensi vuonna samoissa merkeissä tapaamme 28.-29.6.2019.

Kopiomalla tämän linkin pääset Vanhan kirjallisuuden päivien sivuille https://vanhankirjallisuudenpaivat.com/

Sarkia-seuran osasto 29.6.2018      Trilli 29.6.2018

* Pärskäyksiä-runoviikon tapahtumia

Maanantaina 7.5.2018 oli keväinen runojen ilta Sarkia-museolla, paikalle oli kertynyt reilut kolmisenkymmentä kuulijaa.
Sastamalan opiston kirjoittajakurssilaiset esittivät omia tekstejään, Kaarlo Sarkian runoja kuultiin myös. Runojen lomassa esiintyi pieni sellisti.

Pärskäyksiä Sarkia-museolla 7.5.2018

Perjantaina 11.5.2018 Marja Koukku luennoi aiheesta Kaarlo Sarkian elämä ylioppilaasta runoilijaksi.
Mielenkiintoista luentoa oli paikalle saapunut kuulemaan parisenkymmentä henkeä.

Pärskäyksiä 11.5.2018 Koukun Marja

Sastamalan Opisto ja Sarkia-Seura ry järjestivät yhteistyössä molemmat Pärskäysiä-runoviikon tilaisuudet.

 

* Suomen nainen eri vuosikymmenillä -tapahtuma 24.9.2017

Sastamalassa Kiikassa Kannarissa valotetiin eri  ikäisten naisten elämää hieman yli sadan vuoden ajalta runon ja musiikin välityksellä. Tilaisuudessa oli paikalla noin parisenkymmentä henkilöä.

Tapahtuman järjestivät Sarkia-Seura ry ja Sastamalan Opisto opiskelijoineen

MAINOS Suomen nainen eri vuosikymmenillä

* Sarkia-Seura Vanhan kirjallisuuden päivillä 30.6.-1.7.2017

Vanhan kirjallisuuden päivät vietettiin hienossa säässä teemalla Itsepäinen Suomi ja Sarkia-Seura oli itsepäisesti mukana omalla osastollaan.

Kävijöitä oli hyvin liikkeellä sekä kirjapöytien että ohjelman äärellä.

Tellervo Koiviston esiintyminen sai Sylvään koulun juhlasalin tupaten täyteen innokkaita kuulijoita.

Osastollamme oli myynnissä näköispainoksia Sarkian Kootuista runoista sekä t-paitoja Sarkian muotokuvalla.

Sylväällä nähtiin  :-)  ja toivottavasti tapaamme ensi vuonnakin näissä merkeissä pe 29.6.- la 30.6.2018!

http://www.vanhankirjallisuudenpaivat.com